Sonjiny úvahy o budoucnosti

..a další kecy

Tak v pondělí konečně vodjela Táňa. Na jednu stranu mi to bylo docela líto, protože jsme si spolu užily spoustu srandy a já ji trochu protáhla po Londýně a jí se to děsně líbilo, na druhou stranu jsem ale ráda, protože ten zbylej čas, co tu ještě budu, si chci užít taky trošku pro sebe a rozloučit se se známejma a tak.

S Williamem jsem se dohodla, že do školy už budu chodit jenom tenhle tejden, protože bych si pak ještě než vodjedu ráda vydělala nějaký penize a tak budu muset trošku máknout a tak mi William nabídnul, že jestli chci, můžu si u něj o víkendu udělat mejdan na rozloučenou se spolužákama, protože jede ve čtvrtek na 5 dní pryč.

Jenže já se dneska ráno probudila, bolí mě v krku a je mi docela blbě, takže jsem se rozhodla, že si uvařim čaj a zůstanu v posteli a budu se léčit, jinak mi zrušej všechny moje brigády a to v tuhle chvíli fakt nemůžu potřebovat.

Protože mám nečekaný volno, přemejšlim, co budu dělat dál. Ve Skotsku se mě všichni snažili překecat, ať se přihlásim na vejšku. Jasně, celá ta společnost tam byla docela dost intelektuální a vzdělaná, ale to snad můžu bejt taky i bez univerzitního diplomu, nebo ne?

Mě nějak šíleně vodrazujou takový ti šprti, co se na ty vejšky hlásej, je to prostě většinou druh lidí, který fakt nemusim. A pak ještě ta představa, že budu dalších minimálně pět let bydlet s našima, mě taky docela štvě.

Táňa do mě ještě teď těch posledních dnů taky hučela, jenže já prostě fakt nejsem jako vona. I když zase jak jsem si tak v hlavě sumírovala, co bych tak asi mohla bez vejšky dělat a vycházej mi, v lepším případě, samý sekretářky a telefonistky, tak to moc povzbudivý taky neni.

Já bych ale strašně chtěla cestovat a dělat něco takovýho, co by se dalo dělat z ciziny. Buď aby mě někdo poslal na nějakou misi /už to vidim, nějaká obrovská mezinárodní právnická společnost mi platí letenky a luxusní hotely na Miami, abych tam zastupovala jejich veleváženého klienta. Chm…./, nebo abych seděla někde v nějaký příjemný zemi, třeba někde na Kapverdskejch ostrovech a tam byla připojená na internet a něco psala nebo překládala.

No, každopádně tohle všecko asi bez vysoký školy nepůjde, takže asi nakonec někam tu pitomou přihlášku mrsknu. A když mě nikam nevemou, vyrazim prostě do světa na vlastní pěst. Snad už se nějak protluču.

Tak, dopila jsem bylinkovej čaj a hnedka je mi líp, možná, že místo zpátky do postele přece jen do tý školy dneska půjdu. Aspoň abych se s lidma ze třídy dohodla na tom mejdanu, co chci udělat.

A kromě toho se těšim, že na metru možná zase potkám hrajicího Chrise. A ten mi vždycky výrazně zvedne náladu. Možná zajdem po škole i do hospody nebo tak něco. A kromě toho venku vysvítá sluníčko, takže by se dalo možná i jít do parku s flaškou vína, což by v Chrisově případě, s kytarou, bylo ještě lepší. Tak já padám…

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Sonja. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

19 komentářů u „Sonjiny úvahy o budoucnosti

  1. Dej si prihlasku do jineho mesta. Treba o Brna. Tam je fajn studentsky zivot. A myslim, ze mas prevracene mineni o studentech. Vetsina z nich jsou flakaci, kterym se nechce pracovat a proto studuji. Ver mi zila jsem s nimi 4 roky na Palackeho koleji v Brne. Ikdyz mas pravdu, ze kazdy rocnik je jiny. My jsme byli fakt flakaci. Cely den v hospode anebo na pokoji na internetu. Do skoly jenom na povinne predmety a uceni jenom kdyz zatykalo do bot. Jenom to zkus odejit se da vzdycky. Ja taky nedostudovala, ale nelituju tech 4 let ani za nic. Tak hodne stesti…. Doporucuju studium jazyku. Jses fakt dobra..

  2. Sonjo, plně souhlasím s Gugu. Já studuju kvůli zájmu a snažím se tomu dávat vše, nic jiného, než tu historii, vlastně nemám. Ale většina lidí v mém okolí studuje jenom kvůli titulu. Nějak opsat zápočty, dostat odřené trojky ze zkoušek a hurá do hospody. Když se jich ptám, proč studují, tak na mě nechápavě zírají, majíc mě za magora (asi oprávněně).

    Ty jsi myšlenkami i zkušenostmi o světelná léta před všemi studenty, které znám (včetně mě). Na vš rozhodně máš, ale jsem přesvědčen, že nebudeš mít problém ani s „protloukáním“ se. Gugu má pravdu i s těmi jazyky…

  3. fakt je , že s vš budeš mít víc možností uplatnění, i kdyby součástí práce nebylo cestování, přece jenom budeš mít lepší nabídky a vyhlídky, navíc budeš mít vš a k tomu umět cizí jazyky:-))), to se aspoň v praze přece cení. a když tě napoprvé na vš nevezmou, tak můžeš vymyslet další studijně pracovní pobyt v zahraničí .a při vš si můžeš přivydělávat, určitě něco vymyslíš. a nemohla bys třeba vykoumat, jak by se dalo studovat v zahraničí? to bys pak ani doma bydlet nemusela. hlavně uvažuj na jakou vš jít. do konce února se myslím podávají přihlášky.

  4. Ahoj Soni,
    musim ti rict, ze ja na tom byla stejne a ze jsem na VS sla, protoze jsem teda na to jako mela a protoze vsichni to ode me ocekavali a ten titul se hodi a takovy reci..Ja mela nazor jako ty, ze stejne bez vs je dulezity co dokazes a jak se zaucis a zapracujes a ze ji nepotrebujes..
    Zjistila jsem ale, ze holt dnesni spolecnost je rozdelena do jistych trid a ze ten kdo ma vs je na nej pohlizeno fakt jinak a to mam zkusenost nejen z CR, ale i tady ze Spanel..i kdyz ja tu skolu fakt proflakala a delala jen to nejnutnejsi, abych mohla 2 mesice v zime a 4 v lete cestovat a vydelavat si, ale musim ti rict, ze je to super, protoze studujes, ale zaroven mas hory casu na vlastni zajmy, protoze vs je jen o par hodin tydne kam musis a pak par dnu pred ve zkouskovym, kde studujes… taky bych chtela dodat, ze zpetne me mrzi, ze jsem ze skoly nevytloukla vic, ze jsem ji tak flakala, ze bych toho mohla vic vedet, ale neva…
    A tak ti doporucuju z mych zkusenosti trebas VSE Mezinarodni fakultu, pokud mas 2 jazyky a to myslim, ze das AJ a RJ, i kdyz nevim, jak si na tom s matikou a zda by te mezinarodni obchod bavil, ale mozna by tohle trebas slo… Nevim takove to studovani JEN jazyku mi prijde trosku scestny, panc jazyk se stejne nejlip nauci clovek v te dane zemi…
    a s tim psanim..to muzes delat uz ted, zkusit psat nekam..tak me napada a co treba studovat zurnalistiku??
    Tak at se co nejlip rozhodnes, drzim palce!!!
    Leni

  5. P.S. No a pokud by sis pri studiu vydelavala, tak mas celkem vpohode na nejaky podnajem v Praze a pokud ti neva ji opustit (i kdyz ja bych to nedelala.. praha je praha, jedine nekam do zahranici) tak kolejni zivot je to nejlepsi co muzes se spoluzakama zazit a zustanou ti pak na furt..

  6. žurnalistika by mohla být dobrá, můžeš to i spojit s cestováním :-))) , lepší je kombinace asi než čistě jazyk, to vypadá rozumně. a žurnalistika by ti mohla jít, protože pěkně píšeš. a určitě by sis našla svoje téma.

  7. Jen zírámZa totality jsem dřel 5 dní v týdnu do noci, víkendy pak jenom o zkouškovém. Ulehčení bylo jen, že předměty mě docela bavili mimo marxáku. Kdo měl ale jedna z matiky a fyziky, tak marxáci dávali za tři i za příchod.
    Soňo, já bych asi nevydržel sedět v lavici na předmětech, co mě nebaví. To bych raději šel dělat mašinfíru a pak prodal akcie a byl milionářem.
    Nebo se vdej za nějakého Hiltona a že budeš zpravovat majetek po světě. Jsem zvědav, držím palec, ale taky se musíš trošku snažit.

  8. No, tedy, taky ziram.
    Studovala jsem celych 6 let, a byla vdecna, ze muzu studovat vysnenou skolu.Hmmmmm, kdybych byvala si vic uzivala, byl by za mnou asi vetsi hrbituvek mych pacientu.Skoro mi je lito,ze to tady ctu, kazdy po nas chce perfektni sluzbu a pritom je jich polovina flakacu, co utracej statni prachy? Skvely, proto tak rada platim dane.

  9. gugu: jenze ja zas nechcu studovat proto, abych mohla parit. nebo nevim.. dik za radu.

    prokopios: tak to ale s gugu nesouhlasis, prece, ne? ja te obdivuju, fakt. jsi chytrej a studijni typ k tomu.

    kopriva: tak mam asi trosku zkresleny predstavy podle mejch spoluzaku z gymplu.

    asperia: diky. ja si asi nejakou prihlasku dam, do zahranici bych jela hned studovat, ale nevim, kdo by mi to v prvaku financoval…

    leni: s matikou jsem na tom prachbidne, takze vse je pro me naprosto pase…

    paja-ostrovanka: vidim to podobne.

    buteo: tak ja s tebou souhlasim ve vsem: nedovedla bych sedet ve skole a delat vejsku, ktera me nebavi, jen abych mela titul. na to nejsem ta spravna povaha. na vdavky za hiltona ale nejsem taky ta povaha /i kdyz…kdyby byl mladej, chytrej, vtipnej, miloval me a jeste k tomu bohatej…/ a snazit se musim, jenze ja nejsem moc snazivej typ, a prave ani moc studijni typ. nedovedu sedet na zadku a neco sprtat, chapes?

    dita: to doufam nebylo mineno me? ja se neflakam, ja fakt docela tvrde pracuju a hodlam i nadale. akorat se proste nemuzu rozhodnout, jakou cestou se vydat. a taky se mi fakt moc nechce na vs, abych tam jen tak byla zapsana. jeste, ze jsou i takovi, jako ty, kteri to neflakaj, protoze hrbitovy jsou dneska uz naprosto nedostatkovy zbozi:)

  10. no jestli musíš čekat jenom přes prvák, tak to snad vydržíš. hlavně si dobře rozmysli, jaká škola by tě bavila, zase nemá smysl se mořit s něčím, co pak ani nebudeš chtít využít. ale určitě jsi schopná vymyslet školu, kterou zvládneš a zároveň která by tě bavila, ne?

  11. jen dodam..ze nechci vypadat, ze jsem nejaky flakac, ale myslim, ze se neda srovnavat ekonomka a doktorina ci technicka vs – jsou veci ktere se fakt musis naucit a jsou veci ktere odvodis ci pochytis, i jinde ne jen na skole…

  12. Dito,není lehká vybrat si medicinu a především v ní vydržet..myslím, že zásadní moment pro budoucnost je skutečně pochopit že krom zdravotníků NIKDO NIKDY NEPOCHOPÍ proč se ta práce tak děsně těžká.A že to jaký mají doktoři podmínky zajímá JENOM je samotné.

  13. Píšu to proto,že jestli chce někdo zažívat podobná dobrodružství jako Sonja, ten úžasnej svobodnej pocit nezávislosti …alespoň já ho tam cítím..tak nemůže bejt doktor. To musí z tý doktořiny alespoň na chvíli utéct..
    Není to žádný flákání.Je to prostě úplně jinej způsob života.Je to rozhodnutí.

  14. No třeba hned,až přijedeš domů :o). Bylo by mi pro mě zajímavý mít doma takovou nezývislou a přitom čistou duši. Jen nevím, jestli by to pro Tebe bylo plus, protože bych Tě as časem nezačala buzerovat, korigovat ve strachu , abych něco „neprošvihla“..a přitom já celou dobu co Tě čtu fakt obdivuju Tvoje jistě skvělý rodiče.
    Protože dokázali Tě nechat bejt, stojí za Tebou, dali Ti důvěru a to já fakt cením.
    Takže bys tím moc nezískala. Už MÁŠ fakt tolerantní rodiče :o´)

    Ale jinak JOOO!!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *