Potápění, Šábes

a podvodní gentleman

Ve středu jsem si změnila program, abych se mohla jít s Davidem potápět. On mi ještě ten den, co jsme se seznámili, večer volal a ptal se, jestli fakt nechci přijít na tu jejich party, ale já jsem chtěla spát a tak se jen ujistil, že teda ve středu fakt přijdu.

Přijela jsem teda na desátou ráno tady do jednoho hotelu v Juan Doliu, kde má David potapěčský centrum a tam už bylo asi deset turistů, všichni navlečený v neoprénech a David jim vysvětloval pár věcí. Když mě uviděl, hnedka ke mě běžel a podával mi připravený věci, neoprén, masku, kyslík, závaží. To jsme si vzala, nasedli jsme všichni na motorovou loď a vyjeli na moře.

Přišlo mi ale, že David zas tak děsnou radost z mý přítomnosti nemá, až mě napadlo, jestli to teď nebere jako povinnost, kvůli těm pár pesos, co jsem mu dala a řekla jsem si, že si ještě rozmyslim, jestli to páteční pozvání přijmu.

Pak jsme na jednom místě zastavili, všichni si nasadili všechny potřebný věci a pak jsme jeden po druhým si sedli na rantl lodi zády k moři a nechali se převážit dozadu a spadli do moře. Jinak se totiž skočit nedá, člověk má na sobě fakt těžkou výzbroj.

Já jsem měla trošku problém nepropadnout panice a začít pořádně dejchat, ale najednou mi to docela šlo, takže jsem se zklidnila a začala si pomalu upouštět plovací vestu, abych se ponořila do větší hloubky. David tam měl ještě tři pomocníky, který nás měli rozdělený a dávali na nás pozor a naznačovali, co máme dělat a kdy si vytlakovat uši, aby nás nebolely.

Z podmořskýho dna jsem, upřímně řečeno, byla trošku zklamaná. Představovala jsem si, co všechno v Karibiku nebude vidět, ale oproti Egyptu a Rudýmu moři to byl jen slabej odvar. Pár barevnejch rybek a korálů, ale celkově prostě nic moc. K tomu všemu já mám dost blbej pocit, když se nade mnou uzavře hladina.

Pak za mnou ale připlaval David, vzal mě za ruku a ukazoval mi různý živočichy, bral do ruky mušle a mořský hvězdice a podával mi je a vlastně mi přišlo, že se pod vodou chová úplně jinak než nad vodou, takže jsem si ho sama pro sebe pojmenovala na „podvodního gentlemana“. Byl strašně pozornej a milej.

Po asi půl hodině jsme vylezli a jeli ještě kousek dál, kde jsme se koupali, pak jsme všichni dostali vysvědčení, svačinu a drink a jeli zpátky.

Když celá skupina odešla, chystala jsem se k odchodu taky, ale David mě ještě pozval na karibskej rum do hotelovýho baru, tak jsme tam chvíli seděli a povídali si a on byl najednou strašně milej a šarmantní a začal se ujišťovat, jestli v pátek fakt přijdu, tak jsme mu to teda slíbila.

V pátek jsem dorazila na určený místo. Samozřejmě jsem měla trošku stísněnej pocit, že jedu k někomu cizímu domů a jestli si zase nějak nekomplikuju život.

V bytě, kde David bydlí, už bylo sedm dalších lidí, všichni seděli kolem stolu, na stole byly dvě svíčky, džbánek vína, stříbrný kalíšky na víno, dva takový chleby, jakoby mazance, a dvě obrovský ryby. Zajímavá kombinace. Sedla jsem si na místo, byla jsem představená všem přítomnejm a pak začaly různý rituály a modlitby, kterejm jsem absolutně nerozuměla, protože to všechno probíhalo v hebrejštině.

Celej večer byl docela milej, i když ne nějak extra zábavnej, všichni se se mnou snažili nějak komunikovat, ale některý z nich prostě neuměli moc španělsky ani anglicky, takže se mezi sebou samozřejmě bavili hebrejsky, jen David seděl u mě a pořád mi něco povídal, což bylo docela příjemný.

Když jsem před půlnocí odcházela, loučila jsem se se všema, a David se mi omlouval, že mě nemůže jít vyprovodit k autu, protože je právě Šábes a člověk nesmí dělat žádný činnosti, který nejsou nezbytně nutný. To mě sice trošku namíchlo, ale pak jsem si říkala, že když už si dávám rande s Židama o Šábesu, tak se holt pak nemůžu divit….

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Sonja. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

7 komentářů u „Potápění, Šábes

  1. Obvykle vím z Tvéhovyprávění, co se děje (nějak to šestým smyslem vycítím), tady přiznávám – jsem vedle jak ta jedle. Očekávat (tady v Česku od počítače) můžu vše. Je to napínavé – a možná se mi trochu začínají rýsovat nezřetelné obavy …

  2. flamme: zda se, ze asi ne.:(

    van: pro me jeste porad je…

    alaiva: dik, doufam, ze ty taky?

    nuli: obavy? ty ja mam tak trosku porad. vetsinou ale az pote, co se neco udeje. takze vlastne zpetny obavy…

  3. Podvodni gentleman je lepsi, nez podvodnik gentleman, ktere potkavam ja. Strasne bych si prala mit kousek Tve povahy, ja jsem takovej posera, az uz mne to samotnou stve.

  4. kharmina: co neni, muze bejt. ja se obcas musim strasne premahat a spis se ucim bejt v pohode, nez ze bych fakt tak v pohode byla…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *