Mít tak letní byt…

u moře…

V pátek jsem měla sraz s Mohammedem v 10 ráno v centru Hammametu. Jen mě pozdravil /Aslema, jak se tady říká/, vedl mě směrem k Medině, což je stará opevněná část arabskýho města, kam jsem se ještě neodvážila proniknout sama, protože hned z kraje jsou v uličkách obchodníci s čímkoliv, který člověka naprosto nenechaj na pokoji a uvnitř je taková spleť uliček, že by se člověk hnedka ztratil.

Já jen nechápala, kam to jdeme, ale Mohammed mi naznačil, ať se držim těsně u něj a neohlížím se napravo ani nalevo.

Prošli jsme kolem obchodníků s kůží, s hadrama, s falšovanejma parfémama, s měděnejma cetkama, s kabelama, se suvenýrama a pak s vodníma dýmkama, až jsme se ocitli v uličkách, kde bylo pusto prázdno, jen z oken domů se linula vůně vařenýho oběda a arabská hudba.

Mohammed mě vedl jednou doprava, dvakrát doleva, pak kus rovně, takže jsem za chvilku úplně ztratila jakoukoliv orientaci a najednou jsme se ocitli před barákem, kterej byl nalepenej mezi dalšíma barákama, Mohammed vytáhl klíče, otevřel a……..

A já jen zírala s otevřenou pusou!! Tohle jsem v životě neviděla! Dole v přízemí je kuchyň se sporákem, dřezem a dokonce automatickou pračkou, vedle malej obýváček s proutěnejma křesílkama a za ním patio. Víte, co je to patio? Prostě takovej dvorek uvnitř domu, kde se daj pěstovat kytky a je tam vždycky chládek a tak šachta působí vlastně i jako větrání. Bombastický.

V prvním patře jsou dvě ložnice a koupelna a ve třetím patře malinkatej pokojíček, ze kterýho vedou schůdky nahoru na střechu, kde je………. obrovitánská terasa s výhledem na celou Medinu a na moře!!!!!!!!!!!!!!!

Celej dům jen pro mě! Mohammed mi říkal, že to patří jeho známejm žijícícm ve Švýcarsku, že takovejhle dům se normálně vůbec pronajmout nedá. Bude to stát 400 Eur měsíčně, v přepočtu, ale cestovka mi dá 350 na bydlení, takže to je pohoda, tu padesátku si ráda doplatim a už se vodsud asi v životě nehnu!!!!

Hnedka na místě jsem zaplatila zálohu a nadšeně si jela do hotelu pro svoje věci. Mohammed s Michalem se nabídli, že mě pomůžou přestěhovat, což jsem s radostí přijala.

Za to jsme je navečer pozvala do kavárny v Medině, která je přímo v tý části těsně u moře, kde se sedí na zemi na barevnejch polštářích, pije se mátovej čaj s piniovejma semínkama a kouří se tam vodní dýmka. Turisti tam skoro nepáchnou, choděj tam prostě hlavně obyvatelé Mediny, tak jsem si říkala, že je nejvyšší čas dát o sobě vědět, že teď tam bydlim taky já. Jako vůbec jediná cizinka, prej.

A tak jsme tam s klukama seděli, všichni místní obyvatelé se na mě pokradmo dívali a trošku nechápali, my se smáli a výborně se bavili a pili čaj a kouřili dýmku, vedle nás šplouchalo moře a nebe bylo tak nádherně posetý hvězdama, že jsem si říkala, jestli se mi tohle náhodou nezdá.

Ale nezdá. Kluci mě pak doprovodili domů a mě asi v půl pátý ráno probudil muezin z vedlejší mešity, vykřikující první ranní modlitbu do amplionu. Allááááááh Akbar. Bůh je velký. Poslední dobou to pociťuju docela intenzívně.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Sonja. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

11 komentářů u „Mít tak letní byt…

  1. Gratuluju:-))) Myslím, že to je asi přesně to ono, co sis představovala:-) Jen ten raní „budíček“ by se mi nelíbil:-( A jak se zatím jeví sousedi? Sakra, já bych asi takovou odvahu neměla…:-(

  2. myslim, ze byt delegat cestovky je pro tebe idealni zamestnani prozatim :)))!!! uzivej toho bydlenim je to urcite lepsi, budes mit mistni lidi a jejich kulturu jako na dlani a zazijes co v hotelu bys nikdy neprozila! Pokud mas kolem sebe lidi co ti pomuzou myslim, ze to je bezpecne. Drz se a pis!

  3. Já to tam znám,teda možná ne přímo tady, ale někde kousek… Procházeli jsme tam před asi 5 lety, dostali jsme se pak někam na tetování Henou – nahoře, shlíželi jsme na město a na moře … To Vám fakt moc přeju!!! Jo, a jak už jsem psala – myslím, že Tunisani jsou galantní (někdy příliš), ale také laskaví a slušní.

  4. Teda, Sonjo, ja nestacim zirat..brala jsem blog jednim dechem od Egypta a musim rict, ze smekam..jsi BORKA a moc ti to preju..

  5. Uzasny!To je fakt super, ze se ti tak rychle podarilo najit uzasny bydleni!Ja bych taky do toho urcite sla radsi nez bejt v hotelu a nemit vubec soukromi. Tak uz se tesim na dalsi zazitky!!!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *